Ik ben Rik van der Velden, wonend en werkend in Eindhoven, en ik heb een schat aan ervaring opgedaan in bijna 30 jaar als architect.

Ik richt mij op het maken van aansprekende gebouwen met een goede synthese tussen functionaliteit, kwaliteit en vormgeving. De mogelijkheden van opdracht en situatie keer ik binnenstebuiten voor de meest optimale planvorming. Ik vind een hoge betrokkenheid, intensieve inzet en korte lijnen met mijn opdrachtgevers essentiële middelen om te komen tot een maximale resultaat.
Veel ervaring heb ik opgedaan in opgaven met een hoge component techniek (cleanrooms / laboratoria), ontwerpen rond de logistiek van het bedrijfsproces en speciale projectaanpak voor razendsnelle realisatie.
Deze complexe opgaven vergen vaak een tijdlang puzzelen, varianten vergelijken en discussiëren met alle betrokkenen om te komen tot een optimaal resultaat.

kortom: maatwerk, geen herhaling.

Door diverse samenwerkingsverbanden ben ik slagvaardig in het ontwerpen en begeleiden van zowel klein- als grootschalige projecten. Op deze wijze heb ik het NanoLab van de Universiteit Twente ontwikkeld namens Ector Hoogstad architecten uit Rotterdam en zijn nieuwbouwprojecten van ASML uit Veldhoven ontwikkeld namens van aken architecten uit Eindhoven. Door deze bijzondere kennis en ervaring kan ik de link maken tussen specifieke eisen van een klant en de meer algemene kennis en ervaring van een gemiddeld architectenbureau.
Onderwerpen zijn, onder andere, haalbaarheidsonderzoeken, masterplanning, ontwerpen voor volcontinu bedrijfsprocessen of andere complexe situaties. Hierbij is het handig dat BIM, virtueel bouwen in 3D, standaard is vanaf de start van elk ontwerptraject.
Naast ontwerpen voor de utiliteit werk ik ook aan nieuwbouw, verandering en uitbreiding van woningen.
Ook dit zijn uitdagende ontwerpprocessen, met name wanneer er duurzaamheidsambities op tafel komen of anderszins de lat hoog wordt gelegd.